Informacje o obiadach
Obiady w roku szkolnym 2022/2023 w Szkole Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Somoninie wydawane są od poniedziałku do piątku w godzinach: 10:35 – 10:55 oraz 11:30 - 11:50. Opłaty za obiady należy uiszczać do 10-tego każdego miesiąca na konto szkoły 50 8309 0000 0082 3000 2000 0030 lub w sekretariacie szkoły. W temacie proszę wpisać: Obiady za miesiąc, imię i nazwisko dziecka, klasa.
W przypadku wiadomej lub planowanej nieobecności w szkole (choroba, wycieczka itp.) w celu dokonania odpisu, należy zgłosić ten fakt przynajmniej jeden dzień wcześniej w sekretariacie szkoły lub telefonicznie pod nr telefonu szkoły: 58 684 56 43. Koszt niewykorzystanych obiadów, które zostały odpowiednio wcześniej zgłoszone, odliczony będzie przy opłacie na następny miesiąc.
W przypadku niezgłoszenia absencji lub niezgłoszenia się dziecka na stołówkę koszt obiadu nie będzie zwracany.
Płatności za obiady
Koszt obiadu wynosi 5,50 zł
Koszt całodziennego wyżywienia w przedszkolu wynosi 11,50 zł
Kwoty do zapłaty za obiady dla danego ucznia będą rozsyłane Librusem do rodzica na początku każdego miesiąca.
W przedszkolu kwotę do zapłaty poda wychowawca.

Informacje o alergenach:
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz