Dnia 11 października 2024r. odbył się wyjazd szkoleniowy do Zakładu Zagospodarowania Odpadów w Chlewnicy „ELWOZ ECO”, w którym uczestniczyły osoby zaangażowane w propagowanie działań ekologicznych w naszej gminie. Wyjazd był zorganizowany pod patronatem Wójta Gminy Somonino. Mieliśmy możliwość szczegółowo zapoznać się z funkcjonowaniem Regionalnej Instalacji Przetwarzania Odpadów Komunalnych, w której skład wchodzi sortownia i kompostownia odpadów oraz unikalny moduł do produkcji paliwa alternatywnego z odpadów, wykorzystywanego w kilku polskich cementowniach. Prześledziliśmy wędrówkę odpadów i wzbogaciliśmy się o nowe postrzeganie segregacji odpadów i potrzeby recyklingu. Segregacja śmieci i recykling to dwa kluczowe procesy, które wspierają efektywne zarządzanie obiegiem odpadów. Są niezbędne, aby jak najlepiej wykorzystać dostępne surowce, co zmniejsza zapotrzebowanie na wydobycie zasobów Ziemi. Im więcej materiałów uda się odzyskać z odpadów, tym mniej z nich trafi na składowiska, do spalarni, oceanów i środowiska naturalnego. Recykling ogranicza wysokoemisyjną eksploatację środowiska naturalnego, redukując ilość energii potrzebnej do wydobycia i produkcji. Teraz postaramy się jeszcze bardziej i efektywniej działać w naszym lokalnym środowisku. Mirosława Flisikowska.

więcej zdjęć
|
W ramach przedsięwzięcia ,,Podróże z klasą’’ uczniowie klas VII i VIII uczestniczyli w dwudniowej wycieczce po Warmii i Mazurach. Dzień 1 zaczęliśmy od Pól Grunwaldu, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć miejsce jednej z największych bitew średniowiecza. Następnie odwiedziliśmy Olsztyn, gdzie zwiedziliśmy XIV-wieczny zamek i malowniczą starówkę, a na koniec dnia czekał nas fascynujący seans astronomiczny w planetarium. Dzień 2 to prawdziwa podróż śladami Kopernika we Fromborku – Katedra, Wieża i Muzeum Kopernika zrobiły na nas ogromne wrażenie. Na zakończenie odwiedziliśmy były obóz koncentracyjny w Sztutowie, co było niezwykle poruszającym doświadczeniem. Wycieczka była nie tylko ciekawą formą nauki, ale także okazją do integracji uczniów oraz pogłębienia ich wiedzy na temat polskiego dziedzictwa.

więcej zdjęć
Dnia 11.10.2024r. uczniowie klasy czwartej udali się na spotkanie do WTZ-naszych sąsiadów. Celem wycieczki było poznanie różnorodnych form zajęć realizowanych na terenie placówki, obejrzenie ciekawych prac i wystaw, poznanie technik oraz integracja. Uczniowie byli zainteresowani pracami oraz procesem ich powstawania. W planach mają kolejne spotkanie, na którym będą wykonywać upominki świąteczne dla najbliższych.

więcej zdjęć
Dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli się do naszej akcji pieniężnej na rzecz Fundacji Kaszubskie Koty w Stężycy. Wczoraj przekazaliśmy naszą darowiznę, łącznie zebraliśmy 1720zl. Serdecznie dziękujemy. Opiekunowie SKW. Zachęcamy serdecznie do adopcji kotków.

więcej zdjęć
Szczególny to dzień – święto polskiej szkoły, święto nauczycieli, pracowników administracji i obsługi, uczniów oraz tych, co szkoły prowadzą i nadzorują. Niech Dzień Edukacji Narodowej oraz wszystkie inne dni w roku szkolnym będą radosne, spokojne i pełne zadowolenia.
Swoją wdzięczność uczniowie wyrazili wierszem i piosenką.

Jak co roku w okresie jesiennym w naszej szkole odbywają się dni „Z motyką na bulwe”. W tym roku odbyły się one 7 i 8 października. Tematem przewodnim naszych spotkań była oczywiście "bulwa", która zawitała tym razem w kuchni. Gościnie, które zostały zaproszone do naszej szkoły na te dni, przybyły z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. Zaprezentowały swoje autorskie dania i nie tylko... Całe dwa dni kroiliśmy, obieraliśmy, piekliśmy, gotowaliśmy, smażyliśmy potrawy związane z "bulwą" i nowoczesną kuchnią kaszubską. W warsztatach uczestniczyli uczniowie, którzy chodzą na j. kaszubski. Uczniowie klasy pierwszej i trzeciej wyrabiały i smażyły "frytki inaczej", uczniowie klas czwartych przygotowywały "pulkę po sławowsku", uczniowie klas piątych i szóstych gotowały zupę ziemniaczaną. Uczniowie klas siódmych i ósmych robiły "plińce". Wszyscy uczestnicy kulinariów byli bardzo zadowoleni z warsztatów i pytali kiedy będą następne. W całej szkole unosiły się niesamowite zapachy i przyciągały zainteresowanych gapiów szkolnych. Chcielibyśmy bardzo podziękować Paniom z KGW za współpracę, wielkie zaangażowanie i przygotowanie zajęć. Było naprawdę bardzo ciekawie i pysznie. Mmmniam...
Marta Szadłowska i Ewa Hildebrandt

więcej zdjęć
Uczniowie klas 1-3 wzięli udział w Ogólnopolskiej Akcji Uświadamiającej #KOCHAM SŁYSZEĆ. Celem akcji było zapoznanie dzieci z rolą zmysłu słuchu oraz jego działaniem, rozwinięcie empatii wobec osób z trudnościami słuchowymi, poznanie urządzeń wspomagających słuch, takich jak aparaty słuchowe i implanty.

więcej zdjęć
Dnia 8 października 2024r. w naszej szkole odbył się ,,Dzień fioletowo–biały’’, który miał na celu promowanie zdrowej żywności wśród uczniów. Do pomocy w przygotowaniu zdrowego dnia zostali zaangażowani rodzice uczniów z klas drugich. Bardzo dziękujemy za pomoc i włożony wkład w zorganizowanie tego pięknego dnia.

więcej zdjęć
7.10.2024r. Kolejny tydzień nauki klasy trzecie i szóste rozpoczęły od spotkania z Dietetykiem. Warsztaty z edukacji dietetycznej poprowadziły dla nas Panie Marika i Adriana z FIT DIETA Catering Dietetyczny. Przypomnieliśmy sobie zasady zdrowego żywienia oraz poznaliśmy źródła węglowodanów, białek i tłuszczy. Pani Dietetyk uświadomiła nas ile cukru zawierają popularne produkty, które lubimy spożywać. Bardzo dziękujemy za przekazaną wiedzę i miło spędzony czas.

więcej zdjęć
W dniu 6 października 2024r. odbyła się akcja POLA NADZIEI, w której brali udział nasi wolontariusze. Darowizna z puszek została przekazana na rzecz domowego hospicjum w Kartuzach.

więcej zdjęć
|
|