Menu witryny

Logowanie

Aktualności

Dzień Tosta 2019

W dniu 7 stycznia 2019r. zorganizowaliśmy w szkole „Dzień Tosta”. Już od początku września Samorząd Uczniowski zaplanował cykliczną akcję poświęconą ulubionym smakołykom. Odbył się „Dzień Mufinki” przygotowany przez uczniów klasy IIIA i „Dzień Gofra” przygotowany przez uczniów klasy IIIC. Wyznaczone osoby z klasy IIIB piekły tosty w pocie czoła, musiały się sprężać, bo przerwy były krótkie. Trzeba przyznać, że popyt był ogromny i trudno było nadążyć z przygotowywaniem. Tosty i sandwicze sprzedały się w trybie ekspresowym, niczym ciepłe bułeczki w piekarni. Pani Beata Struczyńska – wychowawczyni, nie myślała, że będzie musiała dostarczać dodatkowe produkty, udając się do sklepu. Organizatorzy sprzedali naprawdę bardzo dużo tostów, kolejka po nie była niesamowicie długa, a tosty były hitem dnia. Można sobie wyobrazić, jak smakowicie pachniało w naszej szkole jeszcze przez kilka godzin. Teraz czekamy na kolejną akcję, którą przygotowują uczniowie klasy IIID.

dzie tosta 2019

więcej zdjęć

Bal Karnawałowy klas 1-3 2019

Jak co roku uczniowie klas młodszych miały swój bal karnawałowy. Na spotkanie przybyły różne postacie z bajek i świata. Wszyscy bawili się w rytmie przebojów oraz uczestniczyli w licznych konkursach.

bal karnawaowy 2019

więcej zdjęć

Pysznie i zdrowo w 1B 2019

Uczniowie klasy 1B przygotowali pyszną sałatkę owowcową. Przy okazji poznali wartości odżywcze owoców oraz sposób na wspólne spędzanie czasu z rodziną.

pysznie i zdrowo w 1b 2019

więcej zdjęć

Zabawa w kręgle z U7 2019

Dziękujemy pracownikom Klubu U7 za przeprowadzenie zajęć sportowych z kręglami.

zabawa w krgle z u7 2019

więcej zdjęć

Jak odpowiedzialnie dokarmiać ptaki? 2019

W dniu 9 stycznia 2019r. klasę 1B odwiedziła babcia naszej uczennicy pani Kamila Wesołowska. Pani Kamila pasjonuje się przyrodą, a w szczególności ptakami. Przedstawiła dzieciom ciekawe zdjęcia, które zrobiła ptakom odwiedzającym karmnik w jej ogrodzie. Dzieci mogły poznać najpopularniejsze ptaki, które zimą możemy zaobserwować na naszym terenie. Ale były też i okazy rzadkie. Dzieci wykonały plakat oraz zdobyły wiedzę, jak odpowiedzialnie dokarmiać ptaki zimą. Wyposażeni w ulotki na ten temat oraz ze wspaniałym wspomnieniami ze spotkania z gościem wróciły do domu, by tą wiedzę przekazać swoim rodzicom.

jak odpowiedzialnie dokarmia ptaki 2019

więcej zdjęć

więcej zdjęć

WOŚP 2018

W dniu 14 stycznia 2019r. wolontariuszki z klasy VIIIa Julia Baczyńska i Patrycja Łatka przeprowadziły akcję zbiórki pieniędzy wśród uczniów naszej szkoły na rzecz WOŚP. Uczennice zaopatrzone były w specjalną puszkę odwiedzały poszczególne klasy, zbierały pieniądze i rozdawały stosowne serduszka. Uczniowie wraz z nauczycielami chętnie wsparli tą akcję. Po zakończeniu zbiórki puszka została przekazana do GOK–u w Somoninie, który był organizatorem 27 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

wosp2 2018

więcej zdjęć

Żółty Talerz 2018

Przed Świętami Bożego Narodzenia wszystkie dzieci uczestniczące w Programie „ŻÓŁTY TALERZ” otrzymały od Fundacji Kulczyk bardzo przydatne upominki. Były to zeszyty i worki. Uczniowie bardzo się ucieszyli. Cała Społeczność Szkoły jest bardzo wdzięczna Pani Dominice Kulczyk za okazane dobro.

ty talerz 2 2018

więcej zdjęć

Nasze dzieci korzystają z programu Żółty Talerz

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. Z programu korzysta ponad 17 500 dzieci w całym kraju. W bieżącym roku szkolnym trafi do nich ponad 3 000 000 ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 350 placówkach edukacyjnych. Również w naszej.

Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r. Program buduje standard wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce. Jest realizowany we współpracy z czterema sprawdzonymi polskimi organizacjami pomocowymi: Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Caritasem, Polskim Czerwonym Krzyżem i Stowarzyszeniem SOS Wioskami Dziecięcymi w Polsce.

Ten unikalny w skali całego kraju sojusz realizuje najważniejsze cele programu, do których należą: zwiększenie liczby dzieci mających dostęp do regularnych, zdrowych i smacznych posiłków w stołówkach szkolnych i świetlicowych oraz edukacja w zakresie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat.

Partnerem merytorycznym programu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom. Uwzględnia ona tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo w ramach programu dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

Organizatorzy zadbali o to, aby dzieci uczestniczące w programie jadły nie tylko zdrowo, ale również smacznie. W tym celu koordynatorzy Żółtego Talerza z wszystkich placówek objętych programem biorą udział w specjalnych warsztatach w warszawskiej Pracowni Efektu Domina, podczas których uczą się, jak atrakcyjnie przygotowywać pożywne potrawy dla dzieci.

ty talerz 2019

Więcej artykułów…


skslogo

przeszkole promujace_zdrowie

NCK logo

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 

logoBIP

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Przedsięwzięcia

baner projektu Czytam z klasą

logo projektu Piękna Nasza Polska Cała





 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz